Makkalot's Place

A polyglot programmer

Vim Ile Konsol

| Comments

Dün emacs ile alakalı bir video seyrettim. Üst tarafta kod alt tarafta konsol üstte yazdıkları lisp komutlarını altta hemen test ediyorlardı. Ondan sonra emacs’e heves ettim biraz uğraştım, tutorialına baktım ama galiba emacs öğrenmek için biraz yaşlıyım. Şu ana kadar hep vim çıktı önüme, komutlarına da biraz aşınayım, bu tür birşeyi vim’de naıl yaparım diye araştırdım. Ama anladığım kadarıyla vimciler bu tür vim’in içeresine konsol açma olayına biraz karşılar. Birtakım pluginler var ama onların hakkındaki yorunmlar pek hoşuma gitmedi. Ben de “screen” denen programla buna benzer birşey yapabileceğimi öğrendim. Screen ile konsol ekranınızı istediğiniz kadar parçaya bölebiliyorsunuz. Örneğin(önce screen komutunu çalıştırın) :

CTRL-a S

komutu ile ekranı yatay olarak ortadan 2’ye bölebliyorsunuz. Bundan sonra birinden diğerine geçmek için

CTRL-a TAB

Geçtiğiniz kısımda eğer açık shell yoksa, yaratmak için :

CTRL-a c

Konsolun ortadan 2’ye ayrılması vim ile geliştirme yapacaksanız pek bir işe yaramıyor. Konsolun daha küçük olması daha mantıklı, çünkü zamanın çoğunda vim’i kullanacaksınız zaten. Bunun için daha küçük olmasını istediğiniz kısma giderek :

CTRL-a :resize 10

Ayrıca yazının başında da söylediğim gibi vim’den konsola satırları seçip konsola göndermenin yolunu da buldum. Yine screen programı ve bir vim plugini ile bunu yapabiliyorsunuz. Nasıl yapıldığını anlatan yazı şurada : Link

Emacs öğrenmekten şimdilik kurtuldum bakalım ilerde ne olacak …

Comments